Välfärdsområdes- och kommunalvalet

Den 13 april ordnas både välfärdsområdesval och kommunalval i största delen av Finland. 

 

Även om benämningen välfärdsområdesvalet är krånglig går det inte att kringgå den helt och hållet. Undvik egna alternativ som inte är etablerade, som ”vårdvalet”, ”områdesvalet” eller ”regionvalet”, eftersom de kan förvirra läsarna.

 

När båda valen behandlas i en text behöver det officiella välfärdsområdes- och kommunalvalet (eller kommunal- och välfärdsområdesvalet) nämnas. Skriv alltid den officiella benämningen med ”-valet” i singular, inte ”-valen” i plural.

 

När det framgår av sammanhanget vilka val det handlar om kan man omskriva med till exempel vårens val, valen i vår, valen 2025, de två valen i april.

 

De båda valen har alltså en gemensam valdag. Det handlar ändå om två separata val, och det finns ingen annan vedertagen term för val som ordnas samma dag. Som rubrikord kan dubbelval fungera.

 

 

Mera bakgrund och information:

Alternativen ”regionala val”, ”regionval” och ”lokalval” har också föreslagits, men vi avråder från dem av två anledningar: dels för att det kommunala inte är regionalt och välfärdsområdena inte är lokala, dels för att det kan vara förvirrande för läsarna med alternativa benämningar. 

 

Valmyndigheterna har valt ordningsföljden välfärdsområdes- och kommunalvalet. Det fungerar bra på finska med kortformen alue- ja kuntavaalit, medan det naturliga på svenska skulle vara kommunal- och välfärdsområdesvalet enligt principen att börja med kortare led och ha längre led senare i frasen. 

 

Språkligt finns det inget som hindrar ordningsföljden kommunal- och välfärdsområdesvalet. Ett argument för att ändå använda samma ordningsföljd som myndigheterna är att valen kommer att förrättas i den ordningen: först välfärdsområdesvalet och sedan kommunalvalet. Vallängderna och valurnorna är placerade så att välfärdsområdesvalet kommer först.

 

 

Råden som publiceras här riktar sig i första hand till dem som arbetar med de finlandssvenska medierna, men vi hoppas naturligtvis att alla andra språkbrukare också ska ha nytta och glädje av dem.