Lönekoefficient (
Lönekoefficienten används när pension räknas ut utifrån en persons löner och arbetsinkomster under hela livet. Lönekoefficienten påverkas av förtjänstindex (ansiotasoindeksi), levnadskostnadsindex (elinkustannusindeksi) och arbetspensionsindex (työe
Arbetslivspension (työuraeläke
Personer som har varit i arbetslivet länge och som har haft fysiskt eller psykiskt belastande jobb kan ansöka om arbetslivspension. Den som ansöker om arbetslivspension ska ha minst 38 år bakom sig i arbetslivet, yrkeslivet (undvik ”arbetskarriär” för finskans työura).
Målsatt pensionsålder (tavoite-
Den ålder vi borde jobba till för att få full pension, efter att livslängdskoefficienten tagits i beaktande. Termen ska inte blandas med "riktålder" som används i Sverige.
Livslängdskoefficienten (elina
Storleken på ålderspensionen påverkas av livslängdskoefficienten. Den begränsar den ökning av pensionskostnaderna som beror på att livslängden ökar.
Partiell förtida ålderspension (osittainen varhennettu vanhuuseläke)
Har ersatt systemet med deltidspension. En förtidsminskning (varhennus
Uppskovsförhöjning (lykkäyskor
En extra pensionstillväxt för de arbetstagare som fortsätter jobba efter att de nått den nedre åldersgränsen för pension.
Arbetslivskvot (työurasuhde)
Med fem års mellanrum mäter Social- och hälsovårdsministeriet om den ökade livslängden förlänger tiden som pensionär eller tiden i arbetslivet.
Läs mer på Arbetspension.fi och Pensionsskyddscentralen. Kolla också ordlistan på Arbetspension.fi.