Homosexuella, bisexuella, transpersoner – en ordlista

agender
En person som är agender har ingen könsidentitet alls eller definierar inte sig själv i fråga om kön. Agender används på olika sätt av olika personer och räknas ibland som ett underbegrepp till intergender eller ickebinär.

 

aromantisk
En aromantisk person känner väldigt lite eller ingen romantisk attraktion till andra, eller känner inget behov av att ha romantiska relationer.

 

asexuell
En asexuell person känner väldigt lite eller ingen sexuell attraktion till andra, har ingen sexlust, eller känner inget behov av att inkludera andra i sitt sexliv.

 

bisexuell
Någon som attraheras av personer oavsett kön, eller av fler än ett kön.

 

cisperson
Någon vars könsidentitet överensstämmer med det kön som registrerades vid födseln.

 

hbtq
Förkortningen hbtq är ett samlingsbegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queera. Ibland ser man längre förkortningar, som hbtqia+, där i står för intersex, a för agender, aromantiska och asexuella, och + för att visa att förkortningen också kan omfatta andra läggningar och identiteter.

 

heterosexuell
Någon som attraheras av personer av ett annat kön än det egna. En heterosexuell person kan också kalla sig straight.

 

homosexuell
Någon som attraheras av personer av samma kön som det egna. En homosexuell person kan också kalla sig gay.

 

ickebinär, intergender, genderqueer
Någon som har en könsidentitet som kan vara något annat än, mellan eller bortom de traditionella könskategorier man och kvinna eller som väljer att inte definiera sin könsidentitet alls. Begreppen kan överlappa varandra.

 

intersex
Ett samlingsbegrepp för olika medfödda fysiska egenskaper som gör att ens kropp inte enkelt går att könsbestämma som manlig eller kvinnlig enligt samhällets normer för kön. Undvik ordet "intersexuell", eftersom det inte har med sexualitet att göra. I Finland använder flera organisationer ordet interkönad i stället för intersex. Tydliggör för läsarna eller lyssnarna att interkönad och intersex betyder samma sak.

 

könsbekräftande vård, könsbekräftande behandling
Samlingsbegrepp för den vård eller de behandlingar en transperson kan få för att på olika sätt att förändra kroppen så att den stämmer överens med könsidentiteten. Det kan till exempel vara hormonbehandling, olika typer av kirurgi, hårborttagning eller röstträning. 

 

pansexuell
Någon som attraheras av personer av alla kön, eller som attraheras av personer oavsett kön.

 

queer
Ordet används i många betydelser. Det kan beskriva en identitet, ett normbrytande sätt att förhålla sig till kön, sexualitet och relationer, eller ett kritiskt perspektiv på normer i samhället. Det kan också betyda att man inte kan eller vill definiera sin sexualitet, sitt kön eller sina relationer. Queer kan också fungera som en paraplybeteckning som refererar till hbtq+-personer.

 

Begreppet kan även syfta på queerteori eller queeraktivism inom till exempel akademiska eller konstnärliga kretsar, vilka båda grundar sig i idéer om att ifrågasätta normer kring kön och sexualitet och granska hur det hänger samman med makt och inflytande. 

 

transition
Den period då man exempelvis ändrar namn och pronomen och genomgår kroppsliga förändringar i form av könsbekräftande vård.

 

transperson
Ett samlingsbegrepp för personer vars könsidentitet eller könsuttryck avviker från det kön som registrerades vid födseln. En transpersons könstillhörighet kan vara till exempel man, kvinna eller ickebinär. Begreppet har inte med sexuell identitet att göra. Undvik därför ordet "transsexuell".

 

Källor: Regnbågsallians ordlista, RFSL:s ordlista, RFSU:s ordlista, Transammans ordlista

 

Uppdaterad 25.3.2025

Råden som publiceras här riktar sig i första hand till dem som arbetar med de finlandssvenska medierna, men vi hoppas naturligtvis att alla andra språkbrukare också ska ha nytta och glädje av dem.