Alla helgons dag och halloween

Helgdagen alla helgons dag infaller mellan den 31 oktober och den 6 november. Hela helgen, det vill säga fredag kväll plus lördagen och söndagen, kallas allhelgonahelgen eller i talspråket bara allhelgona. Fredagen före denna lördag kallas allhelgonaafton.


Den romersk-katolska kyrkan firar alla själars dag (jämför med engelskans All Saints Eve) under den här perioden. Dagen firas den 2 november som en minnesdag över de döda. Annars är just alla helgons dag ägnat åt detta minne, och eftersom det är vanligt att man besöker sina anhörigas gravar kallas dagen ofta gravsmyckningsdag.

På senare år har många tagit upp amerikanska seder vid allhelgonatiden och börjat fira halloween. Denna helg firas den 31 oktober. Namnet står för All Hallows Eve, ordagrant alla helgons afton. Halloween har framför allt utvecklats till en populär barntradition. Barnen klär ut sig till spöken, häxor, benrangel och annat och går runt och tigger godis hos de vuxna. Frågan de ställer är: bus eller godis (på engelska trick or treat, på finska karkki vai kepponen). Om de inte får något hotar de med straff av olika slag, till exempel tomatkastning. Tiggeriet sker dock i liten skala; det viktiga är att klä ut sig på temat döden. Utskurna, ljusförsedda pumpor hör också till traditionen.

Både alla helgons dag och halloween skrivs med liten begynnelsebokstav.

Råden som publiceras här riktar sig i första hand till dem som arbetar med de finlandssvenska medierna, men vi hoppas naturligtvis att alla andra språkbrukare också ska ha nytta och glädje av dem.